در نصب و راه اندازی دوربین های مدار بسته تحت شبکه، از دو روش جهت ضبط و بازپخش تصاویر و اطلاعات دریافتی از دوربین ها استفاده می شود. یکی سرورها و دیگری دستگاه های NVR که نسبت به سرورها نسبتاً جدید تر می باشند. ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که سرور بهتر است یا NVR؟
هر یک از این روش ها دارای ویژگی های خاص خود هستند که نمایندگی هایک ویژن در این صفحه به بررسی کامل و تشریح همه خصوصیات آنها می پردازد.
مفهموم سرور
در بحث سیستم های مدار بسته بجز پروسه ی نصب، به بستری جهت تنظیمات سیستم مدار بسته، مدیریت و پشتیبانی اطلاعات ضبط شده نیاز می باشد که سرور نامیده می شود. سرور اصطلاحاً به برنامه ای گفته می شود که در وهله ی اول برنامه ی دوربین را پشتیبانی می کند و همچنین می بایست قادر به مدیریت و پشتیبانی اطلاعات دریافتی دوربین مدار بسته باشد. سرورها ضبط تصاویر و امکان تنظیمات دوربین را فراهم می آورند.
سرور کامپیوتری در دوربین مدار بسته چیست ؟
یک شبکه ی کامپیوتری با تعدادی کامپیوتر را تصور کنید. در هر شبکه، کامپیوتری وجود دارد که از حافظه و قدرت گرافیکی بالا برخوردار است و وظیفه آن بازیابی، ذخیره، دریافت و ارسال داده به سایر رایانه های موجود در شبکه می باشد. این کامپیوتر، سرور نامیده می شود و به تمام دستگاه ها و کامپیوتر های شبکه، دسترسی دارد و همواره روشن است.
بنابراین در سیستم های مدار بسته، پس از نصب و راه اندازی دوربین ها به یک سرور جهت ضبط و مدیریت تصاویر نیاز می باشد. سرورها در سیستم های مدار بسته دوربین، تمامی تصاویر و اطلاعات دریافتی از دوربین ها را در خود ذخیره می کنند.
مزایای استفاده از سرور
سرورها از گذشته تا کنون، همواره مورد استفاده در بسیاری از سیستم های دوربین مدار بسته تحت شبکه قرار گرفته اند. گرچه امروزه از سرورها غالباً در پروژه های عظیمی که دوربین های بی شماری در آن به کار رفته است، استفاده می شود. سرورها دارای مزایای مهمی هستند که از این رو همواره مورد توجه قرار گرفته اند.
عدم وجود محدودیت نصب دوربین
سرورها بسیار منعطف می باشند و قابلیت پشتیبانی همزمان از تعداد بیشماری دوربین در یک بستر تحت شبکه را دارند. بنابراین حتی اگر در آینده پس از نصب و راه اندازی سرور، به دوربین بیشتری نیاز باشد به راحتی می توانید تعداد دلخواه دوربین مدار بسته به شبکه اضافه کنید.
امکان نصب انواع نرم افزار های مورد نیاز
امکان نصب برنامه های مختلف کاربردی و مهم نظیر برنامه تشخیص چهره، شمارش افراد، پلاک خوانی، تشخیص عبور از خط و نمایش گرمایشی بر روی سرورها وجود دارد که یک ویژگی خیلی مهم تلقی می شود. برخی نرم افزارهای قابل نصب بر روی سرورها، بصورت رایگان در اختیار کاربران قرار داده می شودند که عبارتند از Hikevision IVMS و Dahua PSS. نرم افزارهای دیگری هم عرضه شده اند که برای استفاده از آنها باید اقدام به خریداری کنید مانند Avigilon ، Exacq و Milestone.
امکان پشتیبانی از هارد دیسک درایو
وجود هارد دیسک درایو در سرورها، فضای ذخیره سازی اطلاعات را بسیار گسترده ساخته است. پشتیبانی از ظرفیت بالای هارد دیسک در همه ی سرورها ی موجود در بازار، از نکات مثبت سرور می باشد. چنانچه در سیستم دوربین مدار بسته، به ضبط تصاویر در بازه ی زمانی طولانی نیاز دارید، سرورها بهترین گزینه برای شما خواهند بود.
سرعت بالاتر نسبت به NVR
به دلیل وجود پردازنده های پرقدرت در سرورها، سرعت عملکرد و پردازش بالاتری نسب به NVR دارند. سرعت بالا در انتقال اطلاعات بسیار حائز اهمیت محسوب می شود. به همین دلیل امکان پشتیبانی از دوربین های تعداد بالا در سرور فراهم می باشد که فاکتور برتری سرورها در مقابل NVR ها تلقی می شود.
امنیت بالا
سرورها در مقایسه با NVR، توانایی ذخیره و بازیابی اطلاعات بیشتری دارند که موجب افزایش امنیت در شبکه ی دوربین مدار بسته می شود.
معایب سرور
در سال های گذشته، پیش از پیدایش NVR ها، صرفاً از سرورها در نصب و راه اندازی سیستم های دوربین مدار بسته تحت شبکه استفاده می شد. گرچه سرورها تنها راهکار قابل اجرا بودند، اما دارای معایبی نیز بودند که به آنها اشاره کردیم.
قیمت خیلی بالا
در حالت کلی در نصب و راه اندازی سیستم های دوربین مدار بسته، هزینه ی استفاده از سرورها از برخی جهات نسبت به NVR بیشتر محاسبه می شود. از یک جهت برق مصرفی در سرورها بیشتر از دستگاه nvr هایک ویژن می باشد.
از سوی دیگر نرم افزارهای کاربردی در سرورها، بصورت رایگان ارائه نمی شوند و برای نصب آنها نیاز به خرید می باشد. همچنین به روز رسانی سرورها، نگهداری و سرویس آنها بطور جداگانه مستلزم پرداخت هزینه می باشد
عدم وجود پورت POE
از طرف دیگر سرور ها برخلاف NVR ها، قابلیت استفاده از POE را ندارند چرا که در اصل پورت (درگاه) POE در سرورها وجود ندارد. پس چنانچه شما قصد استفاده از این قابلیت را دارید، باید سوئیچ POE و یا POE Injector را خریداری کنید که قیمت نسبتاً بالایی دارد.
محدودیت سیستم عامل
اکثر سرورها فقط بر روی سیستم عامل ویندوز قابل نصب هستند و با بقیه سیستم عامل های دیگر مانند لینوکس همخوانی ندارند و قابل نصب بر روی آنها نیستند. این محدودیت باعث بروز مشکلاتی مانند کندی عملکرد سرورها و هنگ کردن سرورها می شود. در نتیجه در صورت بروز هرگونه مشکل برای ویندوز، نرم افزار سرور هم تحت تاًثیر قرار می گیرید و امکان توقف برنامه یا از بین رفتن اطلاعات وجود دارد.
نیاز به فضای حافظه زیاد
همانطور که اشاره شد سرورها در سیستم عامل ویندوز قابل نصب و پیاده سازی هستند و از سوی دیگر برای استفاده از سرورها، به نصب نرم افزارهای مرتبط نیاز می باشد. همین عوامل خواستار فضای حافظه ی بالا می باشند که قبل از نصب سرور، باید محیا باشد.
ضبط کننده ودیدئو NVR در دوربین مدار بسته چیست ؟
NVR مخفف دستگاه ضبط ویدوئی تحت شبکه ( Network video Recorder ) است که در اصل نرم افزاری می باشد که بر روی سخت افزارهایی همچون فلش درایو، دیسک درایو یا هر سخت افزار ذخیره اطلاعات دیگری، قابل نصب و پیاده سازی می باشد. این نرم افزار با سیستم عامل لینوکس و ویندوز همخوانی دارد و قابل نصب بر روی آنها است.
دستگاه ضبط تصاویر هایک ویژن با قیمت مناسب و کیفیت عالی گزینه ی خوبی برای استفاده در اجرای پروژه های دوربین مدار بسته می باشد. لازم به ذکر است که با کمک یک مبدل می توایند تصاویر دوربین های آنالوگ را با NVR ضبط و مدیریت کنید. برای خرید دستگاه NVR هایک ویژن
وظایف دستگاه NVR
- ضبط تصاویر دریافتی از دوربین های مدار بسته
- تنظیم کیفیت و خصوصیات تصویر
- پردازش ویژگی های تصویر همچون تشخیص چهره، شمارش افراد و نقشه گرمایشی
- منبع تغذیه دوربین های مدار بسته در صورت POE بودن
- پخش زنده و بازبخش تصاویر
- ضبط تصاویر با حالت های متفاوت
مشخصات انواع دستگاه NVR
پارامترهای مختلفی در دستگاه NVR وجود دارد که آنها را متفاوت از یکدیگر می سازد و در نتیجه دستگاه های NVR زیادی با مشخصات خاص در بازار وجود دارد که خریداران پس از مرحله ی نیاز سنجی، با توجه به ویژگی های هر مدل،می توانند بهترین انتخاب را داشته باشند.
۱. تعداد کانال های قابل پشتیبانی
دستگاه های NVR بر اساس تعداد دوربین هایی که پشتیبانی می کنند دسته بندی می شوند. تعداد کانال ها در دستگاه NVR، تعیین کننده ی تعداد دوربین های قابل اتصال و پشتیبانی هستند. بطور معمول دستگاه های NVR موجود در بازار دارای تعداد کانال های ۴، ۸، ۱۶، ۳۲ هستند. ناگفته نماند که دستگاه های NVR با تعداد کانال ۱۲۸ و ۲۵۶ هم تولید می شوند اما در مکان های بزرگ که نیاز به تعداد زیادی دوربین مدار بسته می باشد، مورد استفاده قرار می گیرند.
۲. پشتیبانی از رزولوشن های متفاوت
دستگاه های NVR در پشتیبانی رزولوشن محدودیت دارند. به عبارتی در ساخت دستگاه های NVR رزولوشن خاصی برای آنها تعیین می شود. در نتیجه کیفیت تصاویر دریافتی از دوربین های مدار بسته وابسته به روزلوشن تعیین شده در دستگاه NVR می باشد. بطور مثال دستگاه NVR با رزولوشن ۸ مگاپیکسل، تصاویر را با همین کیفت نمایش می دهد حتی اگر رزولوشن دوربین مدار بسته بالاتر از ۸ مگاپیکسل باشد.
۳. کیفیت ضبط متفاوت در کانال ها
کیفیت ضبط در کانال های یک دستگاه NVR با یکدیگر تفاوت دارند. بطور مثال کیفت ضبط در کانال های یک NVR با ۱۶ کانال به این صورت خواهد بود که ۸ کانال کیفیت ۸ مگاپیکسل دارند و ۴ کانال داری کیفیت ۳ مگاپیکسل می باشند و ۴ کانال دارای کیفیت ۲ مگاپیکسل هستند.
۴. خروجی تصویر
دستگاه های NVR مجهز به خروجی های نمایش تصویر هستند که عبارتند از خروجی HDMI، خروجی VGA و خروجی LAN. خروجی VGA جهت مشاهده تصاویر دریافتی از دوربین مدار بسته در نمایشگرهایی نظیر تلویزیون و مانیتور مورد استفاده قرار می گیرد. خروجی LAN جهت اتصال دستگاه NVR به کامپیوتر و شبکه می باشد. به خاطر داشته باشید که زمان انتخاب خروجی HDMI، به رزولوشن خروجی دستگاه NVR و قدرت انتقال کابل HDMI توجه کنید و آنها را چک کنید.
۵. کاهش حجم تصاویر
جهت کاهش حجم مصرفی هارد در پروسه ذخیره سازی تصاویر، فناوری های H.265+ ، H.265 ، H.264 و +H.264 در دستگاه های NVR تعبیه شده اند که وظیفه فشرده سازی تصاویر دوربین مدار بسته به هنگام ارسال و ذخیره را به عهده دارند.
۶. تعداد هارد ساپورت شده در دستگاه
در هر دستگاه NVR تعداد مشخصی کانال تعبیه می شود. بر اساس تعداد کانال ها در دستگاه NVR، تعداد هاردی که دستگاه می تواند پشتیبانی کند، مشخص می شود. لازم به ذکر است که هارد هایی که دستگاه می تواند پشتیبانی کند، ظرفیت ذخیره سازی معینی دارند. دستگاه های NVR موجود در بازار ۱، ۲ ، ۴ ، ۸ و ۱۶ هارد SATA را ساپورت می کنند. در مدل های جدیدتر دستگاه های NVR، امکان پشتیبانی از هارد اکسترنال نیز اضافه شده است.
۷. پهنای باند
در هنگام ساخت دستگاه های NVR، پهنای باند خاصی برای آنها تعیین می شود که به نوعی محدودیت دستگاه در حجم اطلاعات وروی و خروجی را مشخص می کند. در هنگام خرید دستگاه NVR مقدار پهنای باند را می توانید در برگه ی مشخصات محصول چک کنید. در حقیقت هرچه پهنای باند دستگاه NVR بالاتر باشد امکان پشتیبانی از دوربین های با کیفیت بالاتر فراهم می شود.
۸. وجود پورت POE
در برخی از دستگاه های NVR، وجود پورت POE امکان تأمین برق مصرفی دوربین مدار بسته از طریق کابل تصویر را فراهم می آورد. بنابراین دیگر نیازی به پرداخت هزینه اضافی جهت خرید منبع تغذیه ندارید و تنها از طریق دستگاه NVR، برق مورد نیاز تمام دوربین های شبکه با پورت POE تأمین می شود.
۹. تکنولوژی RAID
در برخی از مدل های دستگاه های NVR شرکت هایک ویژن، تکنولوژی RAID تعبیه شده است که در حقیقت تمام هارد های موجود در شبکه را یک تکه می کند و یک هارد واحد خواهیم داشت. با این سیستم امنیت اطلاعات شبکه، سرعت دسترسی به اطلاعات و سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات بطور چشمگیری افزایش می باید و در صورت بروز مشکل و خرابی برای هر یک از هارد ها، تمامی اطلاعات همچنان محفوظ و در دسترس خواهند بود.
مزایا دستگاه ضبط کننده ویدئو NVR
دستگاه های NVR توجه بسیاری از کاربران دوربین های مدار بسته را به خود جلب کرده اند. پیش از دستگاه های NVR، در شبکه های دوربین های مدار بسته فقط از سرورها استفاده می شد که مشکلاتی از قبیل نصب و راه اندازی پیچیده، قیمت بالا و نیاز به سخت افزارهای خاص داشت.
اما اکنون با وجود دستگاه NVR بسیاری از این مشکلات رفع شده است. گرچه در صورت وجود هر گونه سؤال یا اشکال، قبل و بعد از نصب و راه اندازی دستگاه NVR، به راحتی می توانید از خدمات گارانتی محصولات هایک ویژن بهره مند شوید.
کاربری ساده و رابط کاربری ساده
برخلاف سرورها که برای نصب، وجود یک متخصص الزامی می باشد؛ نصب NVR بسیار ساده و سریع انجام می شود. برای راه اندازی NVR تنها کافی است ابتدا کابل های شبکه را به دستگاه NVR وصل کنید و دوربین های موجود در شبکه را پیدا کنید و IP آنها را ست کنید.
عدم نیاز به نرم افزارهای خاص
از آنجایی که دستگاه NVR بطور اختصاصی برای دوربین های مدار بسته طراحی شده است، بنابراین همه ی تنظیمات مورد نیاز دوربین ها بر روی خود دستگاه تعبیه شده است و آماده استفاده می باشد، در نتیجه هیچ نیازی به نصب نرم افزارهای جانبی نیست. اما برای استفاده از سرورها، نصب نرم افزارهای خاص ضروری است که برای استفاده از این نرم افزارها مستلزم به پرداخت هزینه اضافی علاوه بر دوربین و سرور هستید.
قیمت به صرفه
همواره قیمت مناسب دستگاه های NVR مورد توجه کاربران به ویژه در پروژه های کوچک بوده است. در پروژه های بزرگتر به دلیل اضافه شدن کانال ها در NVR، قیمت هم افزایش می باید. چنانچه قصد خرید دستگاه NVR از برند هایک ویژن را دارید، می توانید لیست قیمت هایک ویژن و مشخصات تمامی محصولات موجود را بررسی نمایید و با توجه به نیاز پروژه و بودجه خود، بهترین انتخاب را داشته باشید.
عدم نیاز به فضای زیاد
دستگاه های NVR بطور اختصاصی برای دوربین های مدار بسته طراحی شده اند، بنابراین ابعاد کوچکی دارند و نیاز به سخت افزارهای خاص با حجم بزرگ نیست. برای نصب و راه اندازی نیازی به تعبیه فضای خاصی ندارید و می توانید آن را در هر جایی که مد نظر دارید قرار دهید.
قابلیت POE
با اضافه کردن قابلیت POE به دستگاه های NVR، نیاز به خرید سوئیچ POE بطور کامل حذف شده است، که همین قابلیت موجب کاهش هزینه بسیار زیادی شده است. با وجود خروجی POE، دستگاه NVR علاوه بر ضبط و نمایش تصاویر، قادر به تأمین برق مصرفی دوربین مدار بسته نیز می باشد.
معایب NVR
دستگاه های NVR در بسیاری از پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرند اما اگر ابعاد پروژه خیلی بزرگ باشد، محدودیت هایی در استفاده از NVR موجب بروز مشکلات یا اتلاف زمان می شود. در نتیجه توصیه می شود پیش از خرید دستگاه NVR، ابتدا به بزرگی پروژه خود و محدودیت های دستگاه NVR توجه کنید.
عدم پشتیبانی از هارد دیسک
فضای ذخیره سازی در دستگاه های NVR محدود می باشد چراکه هارد با ظرفیت بالا در NVR ها وجود ندارد. این در حالی است که همه ی سرورها مجهز به فضای ذخیره سازی بالای هارد می باشند. گرچه نسل جدید و پیشرفته تر NVR ها قابل اتصال به تعدادی هارد با ظرفیت بالا می باشند، اما این فضای حافظه در خود دستگاه NVR تعبیه نشده است.
عدم پشتیبانی از فناوری RAID
همه ی سروها مجهز به تکنولوژی RAID هستند که در صورت بروز مشکل برای هر یک از هاردهای موجود در شبکه، اطلاعات از بین نمی رود و دسترسی به آنها ممکن می باشد. اما در دستگاه های NVR، تنها نسل جدید و خاصی از آنها به این تکنولوژی تجهیز شده اند و همچنان خلاء فناوری RAID در NVR ها وجود دارد.
عدم پشتیبانی از تعداد بالای دوربین
محدودیت تعداد پورت از مشکلات عمده کابران دستگاه NVR محسوب می شود. چنانچه بعد از نصب دستگاه NVR، قصد اضافه کردن دوربین های بیشتر به شبکه را داشته باشید و اگر تعداد دوربین های مدار بسته بیشر از تعداد پورت تعبیه شده در دستگاه NVR شما باشد، مجبور به خرید دستگاه NVR جدید هستید.
مقایسه ی کلی سرور با دستگاه NVR
مسلماً در انجام هر پروژه، پرداخت زمان و هزینه ی کمتر و کیفیت خروجی عالی، هدف در نظر گرفته می شوند. با توجه به پارامترهایی که بررسی کردیم، می دانیم که از چند جهت استفاده از NVR ها تا حدودی اقتصادی تر از سرورها می باشند. عدم نیاز به تهیه سوئیچ POE، نصب و راه اندازی سریعتر، عدم بروز مشکلات نرم افزاری و پایداری سیستمی؛ همگی از نکات مثبت NVR ها به شمار می آیند.
اما در پروژه های بزرگ که وجود صدها دوربین، سرعت پردازش بسیار بالا، حافظه ی بالای ذخیره و بازیابی اطلاعات و نرم افزارهای حفاظت امنیت الزامی می باشد، سرورها گزینه ی بهتری محسوب می شوند. در کل انتخاب بین سرورها یا NVR ها، باید بر اساس نیاز و ابعاد پروژه سنجیده شود.
سؤالات متدوال
دستگاه NVR چیست ؟
دستگاه NVR در واقع دستگاهی برای ضبط تصاویر دوربین های مدار بسته می باشد که در این صفحه بصورت کامل به معرفی آن پرداخته ایم.
سرور چیست ؟
سرورها جهت ضبط تصاویر دریافتی از دوربین های مدار بسته تحت شبکه مورد استفاده قرار می گیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
2 پاسخ
سلام ای کاش کمی هم در رابطه به دستگاه های dvr توضیح میدادید. در کل توضیحاتتون خوب و تکمیل بود.
سلام دوست عزیز. شما میتوانید با مطالعه مقاله دستگاه DVR چیست در رابطه با این دستگاه اطلاعات کسب کنید.